Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/9662
Название: Increasing of skin consumer properties by optimization of filling composition in its manufacturing technology
Другие названия: Підвищення споживних властивостей шкіри шляхом оптимізації наповнювальної композиції в технології її виготовлення
Авторы: Danylkovych, A.
Romaniuk, Oksana
Ключевые слова: MacLean-Anderson method
design synthesis
filling composition
composition optimization
consumer properties
leather material
Дата публикации: 2018
Библиографическое описание: Danylkovych A. H. Increasing of skin consumer properties by optimization of filling composition in its manufacturing technology [Електронний ресурс] / A. Danylkovych, O. O. Romaniuk // Der Chemica Sinica. – 2018. – Volume 9, Issue 2. – P. 640-648. – Режим доступу: http://www.imedpub.com/articles/increasing-of-skin-consumer-properties-by-optimization-of-filling-composition-in-its-manufacturing-technology.php?aid=22908
Source: Der Chemica Sinica
Краткий осмотр (реферат): The filling process is studied in the manufacture of elastic skin by optimizing the filling composition. At the same time, the four-component composition includes oligomers and polymers of natural and synthetic origin. The process of filling the tannery is carried out using the technology of private joint-stock company "Chinbar" (Ukraine, Kiev). The aim of research is producing highly elastic leather from the semi-finished product of chrome tanning, obtained from the raw materials of pig skins, with a complex of improved consumer properties by optimizing the composition of the filling composition. Investigation of the composition consists in using a mathematical model for the four-component composition, developing a multithreaded program using the McLean-Anderson method, taking into account the type of model, determining the experimental compositions by the D-optimality criterion. The optimum composition is established at the maximum of the desirability function, which corresponded to the best compromise value of the consumer skin indices - volume yield of the material, its stiffness and imaginary specific mass. The technology of filling is developed to ensure the formation of more homogeneous topographic patches of skin material from pig skins with a complex of high consumer properties. At the same time, the received leather material by conditional module exceeds 15% of the skin, manufactured using the technology of PJSC "Chinbar", and according to physical and mechanical characteristics it meets the requirements for the properties of garments in accordance with GOST 3115-95 and the quality management system according to interstate standards "ISO 9001:2008 ".
Досліджено процес наповнювання при виготовленні еластичної шкіри шляхом оптимізації наповнювальної композиції. При цьому чотирьохінгредієнтна композиція включала олігомери і полімери природного та синтетичного походження. Процес наповнювання шкіряного напівфабрикату проводився за технологією приватного акціонерного товариства «Чинбар» (Україна, м. Київ). Метою дослідження було виготовлення високоеластичної шкіри з напівфабрикату хромового дублення, отриманого з сировини шкур свиней, з комплексом підвищених споживних властивостей шляхом оптимізації складу наповнювальної композиції. Дослідження складу композиції полягала у використанні математичної моделі для чотирьохінгредієнтної композиції, розробленні багатопотокової програми за методом Макліна-Андерсона з врахуванням виду моделі, визначенні експериментальних складів композиції за критерієм D-оптимальності. Оптимальний склад розробленої композиції установлювався при максимумі функції бажаності, який відповідав найкращим компромісним значенням споживних показників шкіри – об’ємний вихід матеріалу, його жорсткість та уявна питома маса. Розроблена технологія наповнення забезпечує формування більш однорідних топографічних ділянок шкіряного матеріалу зі шкур свиней з комплексом високих споживних властивостей. При цьому отримувався шкіряний матеріал, який за умовним модулем перевищує на 15% шкіри, отримані за технологією ПрАТ «Чинбар». За фізико-механічними характеристиками отриманий матеріал відповідає вимогам до властивостей швейних виробів за ДСТУ 3115-95 та системі управління якістю за міждержавним стандартом «ISO 9001:2008».
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/9662
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Department: Кафедра біотехнології, шкіри та хутра
ISSN: 0976-8505
Располагается в коллекциях:Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ)
Наукові публікації (статті)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
increasing-of-skin-consumer-properties-by-optimization-of-filling-composition-in-its-manufacturing-technology.pdf404,19 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.