Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/977
Название: Електроповерхневі явища в технологічних процесах виробництва шкіри
Авторы: Мокроусова, О. Р.
Ключевые слова: collagen
properties
IEP
PZC
surface charge
zeta-potential
electrosurface phenomenon
derma
коллаген
свойства
изоэлектрическая точка
точка нулевого заряда
электрокинетический потенциал
плотность поверхностного заряда
дерма
колаген
властивості
ізоелектрична точка
точка нульового заряду
електрокінетичний потенціал
щільність поверхневого заряду
дерма
Дата публикации: 2014
Библиографическое описание: Мокроусова О. Р. Електроповерхневі явища в технологічних процесах виробництва шкіри [Текст] / О. Р. Мокроусова // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. - 2014. - № 1 (75). - C. 110-119.
Source: Вісник Київського національного університету технологій та дизайну
Краткий осмотр (реферат): В статті досліджено зміни електроповерхневих явищ на основних технологічних етапах формування структури шкіри для обґрунтування закономірностей фізико-хімічних та структурних перетворень колагену дерми. Електрохімічні властивості колагену дерми оцінені за показниками щільності поверхневого заряду та ζ-потенціалу на різних стадіях виробництва шкіри. Встановлено, що в результаті обробки дерми різними хімічними матеріалами відбуваються зміни рН ізоелектричної точки та точки нульового заряду колагену, що впливає на ефективність протікання технологічних процесів. Найбільш суттєві зарядові зміни характерні для голини та хромового напівфабрикату. Позитивні перетворення структури дерми спостерігають під час обробки модифікованими дисперсіями монтморилоніту. В результаті такої дії відбувається екранування активних центрів структурних елементів колагену, що призводить до зменшення щільності поверхневого заряду та вирівнювання електрохімічних властивостей напівфабрикату. Встановлені закономірності є необхідними для контролю, оптимізації і прогнозування ефективності технологічних процесів виробництва шкіри.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/977
Располагается в коллекциях:Наукові публікації (статті)
Вісник КНУТД

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
V75_P110-119.pdf450,8 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.