Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/14462
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПервая, Н. В.uk
dc.date.accessioned2019-11-26T21:17:50Z-
dc.date.available2019-11-26T21:17:50Z-
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationПервая Н. В. Оцінювання формостійкості шкіряних матеріалів для верху взуття [Текст] / Н. В. Первая // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. Серія Технічні науки. - 2019. - № 3 (134). - С. 62-72.uk
dc.identifier.issn1813-6796
dc.identifier.urihttps://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/14462-
dc.description.abstractЗ метою моделювання процесу формування та формофіксації взуттєвої заготовки на колодці в умовах реального виробництва досліджено вплив умов обробки натуральних шкіряних матеріалів на формостійкість на прикладі шкір для верху взуття, одержаних зі шкур свиней за різними (рослинним, диальдегідним, синтановим, хромовим) методами дублення. Для реалізації поставленої мети у роботі використано декілька методів: органолептичної оцінки і фізико-механічного аналізу шкір, формування взуттєвої заготовки, статистичної обробки експериментальних даних. Формування та формофіксацію заготовки виконували на сферичному куполі (півсфері) пластиметричного пристрою. Для оцінювання формостійкості шкіри у якості критерію вибрали відношення радіуса півсфери відформованого зразка матеріалу до радіусу півсфери цього ж зразка відразу після його розвантаження, потім через одну та сім діб. Експериментально встановлено, що, незалежно від умов виготовлення (методу дублення) шкірматеріалу, формування та формофіксації взуттєвої заготовки з цього матеріалу, всі зразки змінюють свою форму порівняно з формою півсфери пластиметричного пристрою. Найкраща формостійкість досягається при формуванні з термофіксацією зволожених шкірматеріалів хромового методу дублення (92 %); дещо нижчу, хоча й на достатньо високому рівні, формостійкість демонструють шкіри інших – синтетичного, рослинного та диальдегідного – методів дублення (82, 83 та 89 % відповідно). Встановлено вплив умов виготовлення (методу дублення) натуральних шкіряних матеріалів та формування заготовки верху взуття з них на формостійкість. За результатами проведеного дослідження встановлено, що при формуванні заготовки верху взуття для забезпечення високих технологічних властивостей натуральних шкіряних матеріалів, одержаних зі шкур свиней за розглянутими методами дублення, шкіру необхідно спочатку зволожити не менше, ніж на 5 %, а потім зафіксувати поверхневу форму при температурі не менше 80 °С протягом не менше 1 год: саме за таких умов відбувається якісне формування верху взуття.uk
dc.description.abstractС целью моделирования процесса формования и формофиксации обувной заготовки на колодке в условиях реального производства исследовано влияние условий обработки натуральных кожевенных материалов на формостойкость на примере кож для верха обуви, полученных из шкур свиней разными (растительным, диальдегидным, синтановым, хромовым) методами дубления. Для реализации поставленной цели в работе использованы несколько методов: органолептической оценки и физико-механического анализа кож, формование обувной заготовки, статистической обработки экспериментальных данных. Формование и формофиксацию заготовки выполняли на сферическом куполе (полусфере) пластиметрического устройства. Для оценки формостойкость кожи в качестве критерия выбрали отношение радиуса полусферы отформованного образца материала к радиусу полусферы этого же образца сразу после его разгрузки, затем через одни и семь суток. Экспериментально установлено, что, независимо от условий изготовления (метода дубления) кожматериала, формования и формофиксации обувной заготовки из этого материала, все образцы меняют свою форму по сравнению с формой полусферы пластиметрического устройства. Лучшая формостойкость достигается при формовании с термофиксацией увлажненных кожматериалов хромового метода дубления (92%); несколько ниже, хотя и на достаточно высоком уровне, формостойкость демонстрируют кожи других - синтетического, растительного и диальдегидного - методов дубления (82, 83 и 89% соответственно). Установлено влияние условий изготовления (метода дубления) натуральных кожевенных материалов и формования заготовки верха обуви из них на формостойкость. По результатам проведенного исследования установлено, что при формование заготовки верха обуви для обеспечения высоких технологических свойств натуральных кожевенных материалов, полученных из шкур свиней по рассмотренным методами дубления, кожу необходимо сначала увлажнить не менее, чем на 5%, а затем зафиксировать поверхностную форму при температуре менее 80 ° С в течение не менее 1 ч: именно при таких условиях происходит качественное формование верха обуви.ru
dc.description.abstractThe influence of the processing conditions of leather for upper to keep the shape after molding by the example of leather for uppers made from pigs' skins using different (vegetable, dialdehyde, syntan, chrome) tanning methods was studied to simulate the process of molding and process of keep the shape after molding on a last under real production conditions. In order to achieve this purpose, the following methods had been use in the work: organoleptic assessment and physic-mechanical analysis of leather, the molding of the upper, statistical processing of experimental data. The molding and the keep of shape after molding was performed on a spherical dome (hemisphere) of the plastimetric device. To assess the molding and the keep the shape after molding of uppers, the ratio of the hemisphere radius of the molded material sample to the hemisphere radius of the same sample was chosen as a criterion immediately after strain, then after one and seven days. It was established experimentally that, regardless of the manufacturing conditions (tanning method) of the leather, the molding and the keep the shape after molding of this material, all the samples change their shape compared to the hemisphere shape of the plastimetric device. The best keep the shape after molding is achieved by heat-setting molding of moistened leather materials of the chrome tanning method (92%); slightly lower, although at a sufficiently high level, keep the shape after moulding is demonstrated by the skins of others — synthetic, vegetable, and dialdehyde — tanning methods (82, 83, and 89%, respectively). The influence of the conditions of manufacture (method of tanning) of natural leather materials and the molding of the upper from them on the keep the shape after moulding was established. According to the results of the study, it was found that when molding the upper to ensure high technological properties of natural leather materials obtained from pigs using the tanning methods considered, the skin must first be moistened at least by 5% and then fixed at surface temperature 80 ° C for at least 1 hour: it is under these conditions that high-quality molding of the uppers.en
dc.languageuk
dc.subjectшкіряні матеріали для верху взуттяuk
dc.subjectметод дубленняuk
dc.subjectформування заготовкиuk
dc.subjectформостійкістьuk
dc.subjectвипробуванняuk
dc.subjectкожаные материалы для верха обувиru
dc.subjectметод дубленияru
dc.subjectформование заготовкиru
dc.subjectформостойкостьru
dc.subjectиспытанияru
dc.subjectleather for the upperen
dc.subjecttanning methoden
dc.subjectthe moldingen
dc.subjectthe keep of shape after moldingen
dc.subjecttestingen
dc.titleОцінювання формостійкості шкіряних матеріалів для верху взуттяuk
dc.typeArticle
local.contributor.altauthorPervaia, N. V.en
local.subject.sectionМатеріалознавство індустрії моди, технологій виробництва текстилю, одягу та взуттяuk
local.sourceВісник Київського національного університету технологій та дизайну. Серія Технічні наукиuk
local.source.number№ 3 (134)uk
local.identifier.doi10.30857/1813-6796.2019.3.6
local.subject.method0
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації (статті)
Вісник КНУТД
Кафедра технології моди (ТМ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
V134_P062-072.pdf508,84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.