Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/18003
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorЄфімова, І. В.uk
dc.contributor.authorСмирнова, О. В.uk
dc.contributor.authorБессарабов, В. І.uk
dc.contributor.authorСеменова, Р. Г.uk
dc.date.accessioned2021-07-12T08:48:28Z-
dc.date.available2021-07-12T08:48:28Z-
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationЗміна структури гумінових кислот як спосіб регулювання антиоксидантних властивостей [Текст] / І. В. Єфімова, О. В. Смирнова, В. І. Бессарабов, Р. Г. Семенова // Фізико-органічна хімія, фармакологія та фармацевтична технологія біологічно активних речовин : збірник наукових праць / за заг. ред. А. Ф. Попова. - Київ : КНУТД, 2019. - Вип. 2, Т. 1. - С. 29-39.uk
dc.identifier.urihttps://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/18003-
dc.description.abstractУ роботі визначено антиоксидантну активність гумінових кислот і продуктів їх хімічного модифікування в процесах радикально-ланцюгового окиснення в органічному середовищі. За модельну систему було обрано ініційоване азодіізобутіронітрілом рідинофазное окиснення кумолу в середовищі диметилсульфоксиду. Інгібуючу дію гумінових кислот різної структури вивчено у широкому діапазоні концентрацій. За кінетикою процесу окиснення стежили газоволюмометрично, вимірюючи кількість поглиненого кисню. Проведено реакцію ацилювання гумінових кислот хлористим бензоїлом в умовах інверсійного трансфазного каталізу. Методом потенціометричного титрування показано, що реакція взаємодії гумінових кислот з бензоїлхлоридом може протікати по гідроксильним (-ОН) та карбоксильним (-СООН) групам. Доведено зміну антиоксидантної активності ацильованих гумінових кислот в порівнянні з вихідними формами, що може бути пов'язано зі зменшенням кількості активних гідроксильних груп в структурі макромолекули за рахунок їх зв'язування в результаті хімічної модифікації. Зроблено висновок, що одним із способів регулювання окислювально-відновних властивостей гумінових речовин може бути їх спрямована хімічна модифікація, яка дозволяє шляхом зміни кількості та будови функціональних груп у складі макромолекули змінювати властивості природних субстратів.uk
dc.description.abstractIn this paper we determined the antioxidant activity of humic acid and their chemical modification products in the processes of radical chain oxidation in an organic medium. For the model system was chosen initiated by azodiisobutyronitrile liquid-phase oxidation of cumene in the environment of dimethyl sulfoxide. The inhibitory effect of humic acids of various structures has been studied over a wide range of concentrations. The kinetics of the oxidation process were monitored gasvolumometrically, measuring the amount of oxygen absorbed. Spend acylation reaction of humic acid with benzoyl chloride under the inversion interphase catalysis. Potentiometric titration showed that the reaction of humic acid with benzoyl chloride can take place at the hydroxyl (-OH) and carboxyl (-COOH) groups. Change proven antioxidant activity acylated humic acids from baseline forms that may be associated with a decrease in the number of active hydroxyl groups in the macromolecule structure by binding them by chemical modification. It is concluded that one of the ways of regulating the redox properties of humic substances can be their directed chemical modification, which allows by changing the number and structure of functional groups in the macromolecule composition to change the properties of natural substrates.en
dc.languageuk
dc.subjectгумінові кислотиuk
dc.subjectокислювально-відновні властивостіuk
dc.subjectантиоксидантна активністьuk
dc.subjectрадикально-ланцюгове окисненняuk
dc.subjectреакція ацилюванняuk
dc.subjecthumic acidsen
dc.subjectredox propertiesen
dc.subjectantioxidant activityen
dc.subjectradical-chain oxidationen
dc.subjectacylation reactionen
dc.titleЗміна структури гумінових кислот як спосіб регулювання антиоксидантних властивостейuk
dc.title.alternativeModification of the humic acids structure as a method of adjusting antioxidant properties
dc.typeArticle
local.contributor.altauthorEfimova, I. V.en
local.contributor.altauthorSmirnova, O. V.en
local.contributor.altauthorBessarabov, V. I.en
local.contributor.altauthorSemenova, R. G.en
local.sourceФізико-органічна хімія, фармакологія та фармацевтична технологія біологічно активних речовинuk
local.source.numberВип. 2, Т. 1uk
local.subject.method0
Располагается в коллекциях:Наукові публікації (статті)
Кафедра промислової фармації (ПФ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
FOCh_2019_V2(1)_P029-039.pdf460,12 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.