Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/12205
Название: Особливості оцінки рівня конкурентоспроможності торговельних підприємств
Другие названия: Особенности оценки уровня конкурентоспособности торговых предприятий
Features of assessment level of competitiveness of trade enterprises
Авторы: Кирилко, Н. М.
Бабич, Ю. А.
Ключевые слова: конкуренція
конкурентоспроможність торговельного підприємства
метод бальної оцінки
потенційні споживачі
імідж
стратегія торговельного підприємства
конкуренция
конкурентоспособность торгового предприятия
метод балльной оценки
потенциальные потребители
имидж
стратегия торгового предприятия
competition
competitiveness of a trading enterprise
ball score method
potential consumers
image
strategy of a trading enterprise
Дата публикации: 2018
Библиографическое описание: Кирилко Н. М. Особливості оцінки рівня конкурентоспроможності торговельних підприємств / Н. М. Кирилко, Ю. А. Бабич // Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія : Економічні науки. – 2018. – Вип. 32. – С. 86-91.
Source: Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія : Економічні науки
Краткий осмотр (реферат): Стаття присвячена питанням особливостей оцінювання рівня конкурентоспроможності торговельних підприємств як здатності до покращення їх іміджу та стратегічного розвитку. У статті досліджено понятійно-категоріальний апарат з питань конкурентоспроможності торговельного підприємства і його конкурентних переваг. Обґрунтовано застосування методу бальної оцінки на основі проведеного аналізу конкурентоспроможності торговельних підприємств. Проведено оцінювання та порівняння надання торговельних послуг потенційним споживачам двох торговельних підприємств. Визначено необхідність врахування поставлених вимог та побажань споживачів не окремо, а комплексно. Розробка рекомендацій щодо оцінки рівня конкурентоспроможності торговельних підприємств сприяє до покращення іміджу та збільшенню конкурентних переваг торговельних підприємств. Результати дослідження відображають конкурентоспроможність торговельних підприємств в розрізі організаційно-економічних та функціональних особливостей.
Статья посвящена вопросам особенностей оценки уровня конкурентоспособности торговых предприятий как возможности улучшения их имиджа и стратегического развития. В статье исследованы понятийно-категориальный аппарат по вопросам конкурентоспособности торгового предприятия и его конкурентных преимуществ. Обосновано применение метода балльной оценки на основе проведенного анализа конкурентоспособности торговых предприятий. Проведена оценка и сравнение предоставления торговых услуг потенциальным потребителям двумя торговыми предприятиями. Определена необходимость учёта поставленных требований и пожеланий потребителей не отдельно, а комплексно. Разработка рекомендаций по оценке уровня конкурентоспособности торговых предприятий способствует к улучшению имиджа и увеличению конкурентных преимуществ торговых предприятий. Результаты исследования отражают конкурентоспособность торговых предприятий в разрезе организационно-экономических и функциональных особенностей.
The article is devoted to the peculiarities of assessing the level of competitiveness of trade enterprises as the ability to improve their image and strategic development. The article deals with the conceptual-categorical apparatus on the competitiveness of a trading company and its competitive advantages. The methodological basis of the article is the fundamental position of foreign and Ukrainian scientists in the field of research on the competitiveness of trade enterprises. The urgency of the topic is finding ways to improve competitiveness as an important factor in the current conditions of the development of trade enterprises. At this stage of the development of trade enterprises, attracting new potential customers and retaining competitive advantages is relevant. The theory and practice concerning estimation of the level of competitiveness of trade enterprises are considered. The application of the method of estimation of points on the basis of the conducted analysis of competitiveness of trade enterprises is substantiated. The estimation and comparison of the provision of services to trade potential buyers of two trading enterprises is carried out. The necessity of taking into account the set requirements and wishes of consumers is determined not separately, but in a complex way. The development of recommendations for assessing the level of competitiveness of trading enterprises contributes to improving the image and increasing the competitive advantages of trading enterprises. The essence of theoretical approaches to the assertions of the study of competitiveness of a trading enterprise and the expediency of their application is substantiated. The use of the method of estimation of points on the basis of the conducted questionnaire of consumers, which sees the generalization of the results of the survey of potential consumers, application of criteria and directions of evaluation of the competitiveness of trade enterprises, is proposed. The results of the survey reflect the competitiveness of trading enterprises in terms of organizational-economic and functional characteristics.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/12205
Faculty: Факультет економіки та бізнесу
Department: Кафедра менеджменту
ISSN: 2307-8030
Располагается в коллекциях:Наукові публікації (статті)
Кафедра менеджменту (М)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
20190311_301.pdf447,02 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
20190311_301_Titul.pdf174,44 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
20190311_301_Zmist.pdf144,95 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.