Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/14993
Title: Дослідження фізико-хімічних і технологічих властивостей препаратів для жирування шкіряного напівфабрикату
Other Titles: Investigation of physical-chemical and technological properties of preparations for fatliquoring of semi-finished
Authors: Первая, Н. В.
Андреєва, О. А.
Ніконова, А. В.
Сорока, Ю. Ф.
Лагодна, К. М.
Keywords: процес жирування
препарати
шкіряний напівфабрикат
fatliquoring process
agents
Crust semi-finished leather
properties
Issue Date: 2018
Citation: Дослідження фізико-хімічних і технологічих властивостей препаратів для жирування шкіряного напівфабрикату [Текст] / Н. В. Первая, О. А. Андреєва, А. В. Ніконова, Ю. Ф. Сорока, К. М. Лагодна // Легка промисловість. - 2018. - № 3. - С. 36-43.
Source: Легка промисловість
Abstract: Основні показники цих препаратів і прожированих ними зразків напівфабрикату визначено з використанням органолептичних, хімічних, фізико-механічних та статистичних методів аналізу. Досліджено серію жирувальних препаратів на базі синтетичних жирів Synthol EW 321 та Synthol MC та натурального сульфітованого на основі риб’ячого жиру Sulphirol C. Встановлено, що необхідні гігієнічні властивості напівфабрикату «Краст» (міцність, еластичність, паро- та повітропроникність), при більш раціональному використанні матеріальних ресурсів, забезпечуються при витраті 6,0 % препаратів Synthol EW 321 та Synthol MC, а також 4,0 % препарату Sulphirol C. Підвищена гідрофобність напівфабрикату досягається у разі використання препарату Synthol EW 321. Визначена залежність між видом та раціональними витратами представлених жирувальних препаратів різної хімічної природи для надання шкіряному напівфабрикату «Краст» необхідних функціональних властивостей. Отримані результати дозволяють розширити асортимент шкіряних матеріалів та хімічних реагентів для їх обробки на стадії рідинного оздоблення.
The physicochemical and technological properties of modern fattening preparations of different chemical nature was investigated, their influence on the properties of Crust semi-finished leather, proposed for the footwear leather production have been studied. The main indices of these preparations and fatliquor treated samples of semi-finished was determined using organoleptic, chemical, physical-mechanical and statistical methods of analysis. A series of modern non-toxic of fatliquor preparations based on synthetic fats Synthol EW 321 and Synthol MC, as well as natural sulfonated fish oil Sulphirol C has been studied. It has been established that the necessary ergonomic and hygienic properties of Crust semi-finished leather (strength, elasticity, vapor and air permeability) rational use of material resources is provided at 6.0% of Synthol EW 321 and Synthol MC preparations, as well as 4.0% of Sulphirol C preparation. Increased hydrophobicity of the semi-finished product is achieved using Synthol EW 321. The relationship between the type and rational consumption of the presented fatliquor preparations of different chemical nature for the provision of the necessary functional properties of Crust semifinished leather has been determined. The results obtained allow us to expand the range of leather materials and chemicals for their treatment at the liquid processing stage.
URI: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/14993
Appears in Collections:Журнал «Легка промисловість»
Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ)
Наукові публікації (статті)
Кафедра конструювання та технології виробів із шкіри (КТВШ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
LP_2018_N3_P036-043.pdf416,22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.