Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/16186
Title: Удосконалення технології виготовлення хутрового велюру за допомогою електрохімічно активованої води
Other Titles: Improvement of technology of manufacture of fur velour with the help of electrochemically activated water
Authors: Данилкович, А. Г.
Романюк, О. О.
Keywords: овчина прісно-сухого консервування
електрохімічно активована вода
технологія
хутровий велюр
фізико-хімічні властивості
sheepskin of the fresh-dry canned
electrochemically activated water
technology
fur velour
physical and chemical properties
Issue Date: 2020
Citation: Даниклович А. Г. Удосконалення технології виготовлення хутрового велюру за допомогою електрохімічно активованої води / А. Г. Данилкович, О. О. Романюк // Вісник Хмельницького національного університету. Серія : Технічні науки. – 2020. – № 3 (285). – С. 215-221.
Source: Вісник Хмельницького національного університету. Серія : Технічні науки
Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences
Abstract: У роботі запропонована інноваційна технологія виготовлення хутрового велюру з овчин прісно-сухого консервування. Розроблена технологія передбачає використання електрохімічно активованої води в технологічних процесах регенерації водного балансу сировини, знежирювання, пікелювання-дублення та додублювання сполуками хрому. Запропонована технологія забезпечує інтенсифікацію відмочування сировини і більш ефективне зв’язування хромового дубителя з колагеном шкірної тканини овчин. Отриманий хутровий велюр характеризується підвищеними показниками термостійкості та фізико-механічних властивостей.
The paper proposes an innovative technology for the production of fur velour from fresh-dry canned sheepskin. The developed technology involves the use of electrochemically activated water in the technological processes of soaking-degreasing, pickling-tanning and tanning with chromium compounds. The experimental halves of fresh-dry canned sheep were soaked in a mixture of catholyte / anolyte at a volume ratio of 5: 1 with an initial pH of 8,2 at LR 7 and a temperature of 25 C for 6 hours. The second soaking at pH 8,2 and two-stage degreasing of sheepskins was carried out at pH 9,5–9,7 (catholyte medium) with the addition of nonionic surfactant (NS), respectively, 50% and 33% of the current technology. Subsequent tanning of the semi-finished product was performed on the spent anolyte, to which one hour before the completion of the pickling process was added lactic acid. The proposed technology in comparison with the current allows to perform the soaking process at a lower 5 C ambient temperature, reduce the cost of chromium tanning agent in 2 times, alum-potassium alum in 2,3 times, NS in 3 times, to exclude from technological solutions environmentally harmful formalin and sodium carbonate, reduce the duration of soaking, tanning and tanning processes by 2,4-2,7 times. The use of the developed technology provides effective binding of chromium tanning agent with collagen of sheepskin skin, which increases the environmental friendliness of wastewater. The content ofchromium tanning agent in the skin fabric of sheepskin, the content of unbound fatty substances in the skin tissue and hair does not exceed the relevant values provided by the standard. Fur velour obtained from sheepskin is characterized by heat resistance of 92 С and physical and mechanical parameters increased by 13–16%.
URI: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/16186
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Навчально-науковий інститут інженерії та інформаційних технологій
Department: Кафедра біотехнології, шкіри та хутра
Кафедра теплоенергетики, ресурсоощадності та техногенної безпеки
ISSN: 2307-5732
Appears in Collections:Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ)
Наукові публікації (статті)
Кафедра теплоенергетики, ресурсоощадності та техногенної безпеки (ТРТБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VKNU-TS-2020-N3_(285)_P215-221.pdf687,14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.