Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/17652
Назва: Стратегія інтеграції підприємств готельної сфери
Інші назви: Integration strategy of hotel enterprises
Автори: Шацька, Зорина Ярославівна
Романченко, Анна Олександрівна
Ключові слова: індустрія гостинності
підприємства готельної сфери
стратегічне управління
стратегія мінімальної інтеграції
стратегія часткової інтеграції
стратегія повної інтеграції
индустрия гостеприимства
предприятия гостиничной сферы
стратегическое управление
стратегия минимальной интеграции
стратегия частичной интеграции
стратегия полной интеграции
hospitality industry
hotel enterprises
strategic management
minimum integration strategy
partial integration strategy
full integration strategy
Дата публікації: жов-2020
Бібліографічний опис: Шацька З. Я. Стратегія інтеграції підприємств готельної сфери / З. Я. Шацька, А. О. Романченко // Причорноморські економічні студії. – 2020. – Вип. 58, Ч. 2. – С. 63-67.
Source: Причорноморські економічні студії
Black sea economic studies
Короткий огляд (реферат): У статті визначено, що готельне господарство входить до складових частин туристичної індустрії України і сьогодні стикається з низкою проблем, ускладнених впливом пандемії COVID-19, перебуваючи в кризовому стані. Доведено, що одним зі шляхів виходу вітчизняних готельних підприємств з кризи є консолідація їх діяльності шляхом інтеграції і переходу до стратегічного управління, основу якого становить розроблення стратегії. З’ясовано, що інтеграція готельних підприємств відбувається у трьох напрямах, отже, буває мінімальною, частковою, повною. Стратегія мінімальної інтеграції – це часткове об’єднання напрямів діяльності готельних підприємств шляхом їх включення до систем бронювання. За стратегії часткової інтеграції об’єднуються елементи готельного підприємства та його підрозділів з формуванням ресторанно-готельних комплексів. За стратегії повної інтеграції об’єднуються власність, ресурси, сфери діяльності готельних підприємств та утворюються гібрид-готелі, концептуальні хостели, національні та транснаціональні готельні мережі.
В статье определено, что гостиничное хозяйство входит в составляющие туристической индустрии Украины и сегодня сталкивается с рядом проблем, осложненных влиянием пандемии COVID-19, находясь в кризисном состоянии. Доказано, что одним из путей выхода отечественных гостиничных предприятий из кризиса является консолидация их деятельности путем интеграции и перехода к стратегическому управлению, основу которого составляет разработка стратегии. Выяснено, что интеграция гостиничных предприятий происходит в трех направлениях, итак, бывает минимальной, частичной, полной. Стратегия минимальной интеграции – это частичное объединение направлений деятельности гостиничных предприятий путем их включения в системы бронирования. При стратегии частичной интеграции объединяются элементы гостиничного предприятия и его подразделений с формированием ресторанно-гостиничных комплексов. При стратегии полной интеграции объединяются собственность, ресурсы, сферы деятельности гостиничных предприятий и образуются гибрид-отели, концептуальные хостелы, национальные и транснациональные гостиничные сети.
It is determined that the hotel industry is part of the tourism industry of Ukraine and today faces a number of operational problems complicated by the impact of the COVID-19 pandemic, being in crisis. It is proved that one of the effective ways out of the crisis of domestic hotel enterprises is the consolidation of their activities through integration. To do this, the hotel industry is invited to move to strategic management, which is based on the development of long-term strategy. It was found that the process of integration of hotel enterprises can take different forms in space and time. This determines the three possible directions of integration of hotel enterprises, namely: minimal; partial; full. An appropriate strategy is being developed for each area of integration. The strategy of minimum integration provides for the partial integration of certain activities of hotel enterprises by including a separate hotel enterprise in the national or international reservation system. When using the strategy of partial integration, the elements of the hotel enterprise and its subdivisions participating in the integration process are united with the formation of restaurant and hotel complexes. It was found that the restaurant and hotel complex includes several areas and activities in one building: restaurant, hotel, parking, etc. In Kyiv alone, there are more than a dozen such establishments that are in demand among tourists. The strategy of full integration unites the property, resources, and spheres of activity of the merging hotel enterprises. As a result of full integration, hybrid hotels, concept hostels, national hotel chains and transnational hotel chains are formed. It was found that combo hotels, as a new type of hotel is a tourist business structure, which has in one building rooms of different classes with a wider range of services for different categories of tourists, and have a wide range of additional services such as parking or lobby, gyms or meeting rooms. In the future it is necessary to forecast the development of international and national hotel chains in Ukraine, which are currently at the stage of formation and transition of domestic hotel enterprises to the strategy of full integration.
DOI: 10.32843/bses.58-31
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/17652
Faculty: Факультет економіки та бізнесу
Department: Кафедра економіки та сфери обслуговування
ISSN: 2524-0897 (print)
2524-0900 (online)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації (статті)
Кафедра смарт-економіки (СЕ)



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.