Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/18469
Назва: Using the university energy efficiency knowledge HUB for energy certification and energy audits of higher education institutions
Інші назви: Використання університетського ХАБ знань з енергоефективності для проведення енергетичної сертифікації та енергетичного аудиту вищих навчальних закладів
Автори: Scherbak, V.
Ключові слова: ХАБ знань з енергоефективності
університет
моніторинг енергоспоживання
енергоаудит
енергосертіфікація
energy efficiency knowledge HUB
university
energy monitoring
energy auditing
energy certification
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Scherbak V. Using the university energy efficiency knowledge HUB for energy certification and energy audits of higher education institutions = Використання університетського ХАБ знань з енергоефективності для проведення енергетичної сертифікації та енергетичного аудиту вищих навчальних закладів [Текст] / V. Scherbak // Менеджмент. - 2021. - Вип. 1 (33). - С. 19-31.
Source: Менеджмент
Короткий огляд (реферат): Загальною проблемою дослідження є визначення сутності енергоефективності університету як особливого типу управління діяльністю вищого навчального закладу, підвищення рівня його енергоавтономіі, наукових досліджень щодо економного використання енергоресурсів. Управління енергоефективністю університету є особливим типом управління, в основі якого – пошук нових можливостей економії енергоресурсів на основі інновацій, вміння залучати ресурси з найрізно-манітніших джерел. Для проведення енергетичного моніторингу використання ХАБ знань з енергоефективності були використані методи логіки, системного і статистичного аналізу, множинної регресії. Для проведення енергоаудиту і енергосертіфікаціі будівель університету був використаний метод кластерного аналізу. Використано середнє значення, значення моди і медіани, показники варіації (розмах варіації, середнє лінійне відхилення і коефіцієнт варіації) добового електроспоживання будівлі корпусу № 4 Київського національного університету технологій та дизайну, проведений статистичний аналіз отриманих даних. Розглянуто існуючі системи автоматичного обліку використання енергії в університетських будівлях, складена порівняльна таблиця і вироблено ранжування систем за сумою отриманих балів. Порівняльний аналіз проведено по набору критеріїв, включаючи унікальні можливості, що відрізняють ці системи один від одного. За результатами ранжування обрана найкраща модель, виявлені її переваги і недоліки. Складено спрощений список вимог і необхідного функціоналу для використання ХАБ знань з енергоефективності для проведення енергетичного моніторингу, енергоаудиту і енергосертіфікаціі будівель університету. Отриманий коефіцієнт асиметрії дозволив зробити висновок про наявність правобічної асиметрії кількості використовуваної енергії в університеті. Визначені основні фактори, що впливають на електроспоживання, що дозволило зробити моніторинг енергоефективності університету в 2020 році. Використання рівняння множинної регресії визначило основні фактори енергоспоживання, ступінь їх впливу, порівняння отриманих результатів з фактичним споживанням, побудувати енергопрофілі і здійснити енергосертіфікацію всіх будівель Київського національного університету технологій та дизайну.
The general problem of the research is to define the essence of university energy efficiency as a special type of management of higher educational institution activity, increase of its energy autonomy level, scientific research on economical use of energy resources. University energy efficiency management is a special type of management, which is based on finding new opportunities to save energy resources based on innovations, ability to attract resources from a variety of sources. Logic, system and statistical analysis, and multiple regression methods were used to conduct energy monitoring of HUB use of energy efficiency knowledge. The method of cluster analysis was used for energy audit and energy certification of university buildings. The average value, value of mode and median, indicators of variation (variation range, average linear deviation and variation coefficient) of daily electricity consumption of building No.4 of Kyiv National University of Technologies and Design were calculated, statistical analysis of obtained data was made. Existing automatic energy accounting systems in university buildings were reviewed, a comparative table was compiled and the systems were ranked according to the sum of the scores obtained. The comparative analysis is carried out according to a set of criteria, including the unique features that distinguish these systems from each other. Based on the ranking results, the best model is selected and its advantages and disadvantages are identified. A simplified list of requirements and necessary functionality for the use of energy efficiency knowledge HUB for energy monitoring, energy audits and energy certification of university buildings has been developed. The obtained asymmetry coefficient made it possible to conclude that there is a right-hand asymmetry in the amount of energy used in the university. The selected main factors influencing energy consumption allowed to monitor the energy efficiency of the university in 2020. The use of multiple regression equation allowed to take into account the main factors of energy consumption, the extent of their influence, to compare the obtained results with the actual consumption, to build energy profiles and to carry out energy certification of all buildings of Kyiv National University of Technologies and Design.
DOI: 10.30857/2415-3206.2021.1.2
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/18469
ISSN: 2415-3206
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації (статті)
Менеджмент
Кафедра підприємництва та бізнесу (ПБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Management_2021_Issue33_P019-031.pdf618,42 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.