Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/19271
Title: | Technology of enzyme extraction of Gynostemma pentaphyllum saponins and studies on its hypoglycemic activity |
Other Titles: | Технологія ферментативної екстракції сапонінів Gynostemma pentaphyllum та дослідження їх гіпоглікемічної активности |
Authors: | Nikitina, Olha Li, Yuxiu |
Keywords: | Gynostemma pentaphylla saponinase enzyme-assisted extraction process biotransformation hypoglycemic activity Gynostemma pentaphylla сапоніназа ферментативна екстракція біотрансформація гіпоглікемічна активність |
Issue Date: | 28-Dec-2021 |
Publisher: | Kyiv National University of Technology and Design |
Citation: | Yuxiu Li. Technology of enzyme extraction of Gynostemma pentaphyllum saponins and studies on its hypoglycemic activity : master's thesis on the specialty 226 Pharmacy, industrial pharmacy / Yuxiu Li ; supervisor O. Nikitina ; reviewer O. Baula. – Kyiv : KNUTD, 2021. – 85 p. |
Abstract: | In this master's thesis, the composition of saponins in extracts of Gynostemma pentaphyllum obtained by enzymatic extraction has been determined. The HPLC method was used for the simultaneous analysis of hypenosides in medicinal plant materials of different periods and places of growth. The results showed that the highest content of hypenosides was noted in August, the lowest in May; the composition and content of hypenosides from different production zones in the same growing season were different. The optimal parameters of extraction using hypenosidase are as follows: the time of enzymatic hydrolysis is 100 minutes, the temperature of enzymatic hydrolysis is 45℃, the concentration of pectinase is 2 mg/ml. During the extraction process, pectinase transformed the saponins of gynostemma pentaphyllum, making them easier to isolate from plant cells. It has been proven that gynostemma saponins inhibit the activity of alpha-glycosidase with an inhibition rate of more than 90% compared to acarbose and have the effect of lowering blood sugar levels. У цій роботі визначено склад сапонінів в екстрактах Gynostemma pentaphyllum, отриманих шляхом ферментативної екстракції. Метод ВЕРХ використано для одночасного аналізу гіпенозидів у лікарській рослинній сировині різних періодів і місць зростання. Результати показали, що найвищий вміст гіпенозидів відмічений у серпні, найменший у травні; склад і вміст гіпенозидів з різних зон виробництва в одному вегетаційному періоді були різними. Оптимальні параметри екстракції за допомогою гіпенозидази такі: час ферментативного гідролізу 100 хвилин, температура ферментативного гідролізу 45℃, концентрація пектинази 2 мг/мл. Під час процесу екстракції пектиназа трансформувала сапоніни Gynostemma pentaphyllum, завдяки чому їх легше було виділити з рослинних клітин. Доведено, що сапоніни гіностеми пригнічують активність альфа-глікозидази зі швидкістю інгібування більше ніж на 90% порівняно з акарбозою та впливають на зниження рівня цукру в крові. |
URI: | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/19271 |
Faculty: | Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій |
Department: | Кафедра промислової фармації |
Appears in Collections: | Кафедра промислової фармації (ПФ) Магістерський рівень |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Diplom226_YuxiuLi_Nikitina.pdf | 5,37 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.