Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/22912
Назва: Використання натуральних шкір у взуттєвому виробництві
Інші назви: Use of natural leather in shoe production
Автори: Данилкович, А. Г.
Науменко, Б. В.
Ключові слова: шкіряний напівфабрикат хромового дублення
наповнення-жирування
фізико-хімічні властивості
порівняння з синтетичною шкірою
переваги
chrome tanned leather semi-finished product
filling and fattening
physical and chemical properties
comparison with synthetic leather
benefits
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Данилкович А. Г. Використання натуральних шкір у взуттєвому виробництві / А. Г. Данилкович, Б. В. Науменко // Вісник Хмельницького національного університету. Серія: Технічні науки. – 2022. – № 6, Т. 2 (315). – С. 55-59.
Source: Вісник Хмельницького національного університету. Серія: Технічні науки
Herald of Khmelnytskyi national university. Technical sciences
Короткий огляд (реферат): Використання танідовмісної композиції з попереднім жируванням та фіксацією дифундованих реагентів алюмокалієвим галуном забезпечує формування шкіряного матеріалу з напівфабрикату великої рогатої худоби хромового дублення з комплексом гігієнічних, фізико-механічних і технологічних характеристик, що відповідають вимогам до матеріалів для швейних виробів. Отриманий шкіряний матеріал за гігроскопічністю і паропроникністю перевищує промислові зразки відповідно на 13,6 і 11,0 %, а синтетичні шкіри в 5,5-6,0 і 7,0-8,0 раз. Натуральний матеріал, отриманий за розробленою технологією, можна розглядати як перспективний завдяки перевагам порівняно з синтетичними шкірами та відповідністю ДСТУ 2726-94 для виготовлення якісного верху взуття.
In the work, the formation of leather material from semi-finished cattle was carried out – medium chrome-tanned beef at the stage of filling and fattening after it is planed to thickness 0,9-1,1 mm. In this case, the product of the interaction of 2-naphtholsulfonic acid with dioxydiphenylsulfone was used – BNS synthetic tanner (ТУ 17-06-165-89), mimosa extract with a tannin content of 79.0% and an emulsion of a fattening preparation Fosfol L-1301 by company "Cromogenia Units, S.A." (Spain). Preliminary greasing of the semi-finished product and final fixation of reagents diffused into the structure of the semi-finished product with alumokalium alum gives the leather material a complex of hygienic, physical-mechanical and technological characteristics that meet the requirements for materials for sewing products. The resulting leather material exceeds industrial samples by 13.6% and 11.0%, respectively, in terms of hygroscopicity and vapor permeability. Compared to natural leather, synthetic leather is characterized by significantly lower hygienic properties, and in terms of specific surface area and sorption capacity, they are inferior to natural leather materials by at least 32.0 and 17.0 times, respectively. Accordingly, their vapor permeability and hygroscopicity are 7.0-8.0 and 5.5-6.0 times lower than natural leather. At the same time, to a greater extent, this also applies to a complex of physical and mechanical indicators, including increased defectability and reduced formability during the operation of footwear products. At the same time, their initial aesthetics are relatively quickly lost. The natural leather material obtained by the developed technology can be considered promising due to its advantages compared to synthetic leathers and compliance (ДСТУ 2726-94) for the production of high-quality shoe uppers.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/22912
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Department: Кафедра біотехнології, шкіри та хутра
ISSN: 2307-5732
Розташовується у зібраннях:Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ)
Наукові публікації (статті)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
VKNU-2022-N6-T2(315)-P055-059.pdf472,66 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.