Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25012
Название: Біоекономіка: перспективи розвитку агропромислового комплексу України для подолання продовольчої кризи
Другие названия: Bioeconomy: prospects for the development of Ukrainian agriculture to overcome the food crisis
Авторы: Будякова, О. Ю.
Дьяконов, Ігор Олегович
Ключевые слова: хімічні пестициди
агропромисловий комплекс
продовольча криза
постачання продовольства
стратегії Європейського Союзу
конкурентоспроможність
chemical pesticides
agricultural sector
food crisis
food supply
European Union strategies
competitiveness
Дата публикации: 29-мая-2023
Библиографическое описание: Будякова О. Ю. Біоекономіка: перспективи розвитку агропромислового комплексу України для подолання продовольчої кризи [Електронний ресурс] / О. Ю. Будякова, І. О. Дьяконов // Цифрова економіка та економічна безпека. – 2023. – Вип. 6 (06). – С. 68-74. – Режим доступу: http://dees.iei.od.ua/index.php/journal/article/view/174
Source: Цифрова економіка та економічна безпека
Digital Economy and Economic Security
Краткий осмотр (реферат): Людство стикається з глобальними проблемами, включаючи зміну клімату, продовольчу кризу та ін. Біоекономіка готова відігравати центральну роль у вирішенні цих проблем. У продовольчому секторі стратегія "Від лану до столу" використовує сталі та екологічно чисті практики, які передбачають значне зменшення використання хімічних пестицидів, добрив та антибіотиків. Метою цієї стратегії є зменшення впливу пестицидів на продукти харчування на навколишнє середовище. Зараз, коли Україна перебуває у стані війни, зростає дефіцит продовольства та зростає занепокоєння щодо продовольчої безпеки в усьому світі. Війна, яка триває в Україні, загострила проблему продовольчого забезпечення не лише в ЄС, але й в інших регіонах. Крім того, величезна кількість забруднення ґрунту, води та повітря, спричинена несталим виробництвом продуктів харчування, призводить до втрати біорізноманіття та сприяє зміні клімату. На інтенсифікацію втрати біорізноманіття в ЄС значною мірою впливають інтенсифікація сільського господарства через високі обсяги застосування добрив і пестицидів. Для підтримки довгострокової сталості як природи, так і сільського господарства, стратегія ЄС з біорізноманіття до 2030 року працює в тандемі зі стратегією "Від лану до столу", які передбачають вжити заходів для скорочення на 50% загального використання хімічних пестицидів і ризиків, пов'язаних з ними, до 2030 року.
The relevance of the subject matter of the article lies in the fact that humanity is facing global problems, including climate change, the food crisis and the development of agro-industrial complexes. The purpose of the article is to analyze aspects of the bioeconomy, which is ready to play a central role in solving these problems. The research methodology involves the use of general scientific methods used in economics and biotechnology in relation to the bioeconomy based on an interdisciplinary approach. In the food sector, EU strategies use sustainable and environmentally friendly practices. The strategic plan significantly reduces the use of chemical pesticides, fertilizers, and antibiotics. The goal of this strategy is to reduce the environmental impact of pesticides on food. The analysis of the restriction on the use of chemicals in the strategies shows that it has contributed to the environmental sustainability of agricultural production. However, this has a negative impact on socio-economic aspects, especially now that Ukraine is at war, with growing food shortages and growing concerns about food security around the world. The goal of the European Green Deal is integral and directly related to the development of the bioeconomy, as it is linked to natural resources and agriculture. However, feeding the world's rapidly growing population with current models of food extraction and production remains a major political challenge. It is also worth noting that the ongoing war in Ukraine has exacerbated the problem of food supply not only in the EU but also in other regions. In addition, the huge amount of soil, water, and air pollution caused by unsustainable food production leads to biodiversity loss and contributes to climate change. The intensification of biodiversity loss in the EU is largely influenced by the intensification of agriculture due to the high use of fertilizers and pesticides. Currently, excessive use of pesticides is leading to population declines, particularly of pollinating insects. To support the long-term sustainability of both nature and agriculture, the EU Biodiversity Strategy 2030 works in tandem with the Farm to Fork strategy. The Commission has committed to both strategies to take action to reduce the overall use of chemical pesticides and the risks associated with them by 50% by 2030
DOI: 10.32782/dees.6-13
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25012
Faculty: Факультет управління та бізнес-дизайну
Department: Кафедра смарт-економіки
ISSN: 2786-541X (online)
Располагается в коллекциях:Наукові публікації (статті)
Кафедра смарт-економіки (СЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стаття_Будякова_Дьяконов.pdf218,41 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.