Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25180
Название: Сучасні тенденції створення поліфункціональних матеріалів з антимікробними властивостями
Другие названия: Current trends of creation of multifunctional materials with antimicrobial properties
Авторы: Глушакова, Валерія
Водзінська, О. І.
Березненко, С. М.
Ключевые слова: текстильні матеріали
бактерицидні властивості
поліпропіленові мікроволокна
наночастинки срібла
фільтруючий матеріал
антисептична нитка
поліфункціональні властивості
Дата публикации: ноя-2022
Издательство: Хмельницький національний університет
Библиографическое описание: Глушакова В. Сучасні тенденції створення поліфункціональних матеріалів з антимікробними властивостями / В. Глушакова, О. І. Водзінська, С. М. Березненко // Ресурсозберігаючі технології легкої, текстильної і харчової промисловості = Resource-Saving Technologies of Apparel, Textile & Food Industry : збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції молодих вчених та студентів, м. Хмельницький, 24 листопада 2022 року. – Хмельницький : ХНУ, 2022. – С. 35-37.
Краткий осмотр (реферат): Отримані поліпропіленові мікроволокна, наповнені добавками срібла. Їх особливістю є те, що мікроволокна утворюються в результаті переробки розплавів сумішей полімерів (Ag наноситься на SiО2). Встановлено, що Ag/SiО2 не тільки не перешкоджає волокноутворенню, а і покращує його, надаючи створеним композиціям бактерицидних властивостей. Розроблена методика, яка ґрунтується на створенні металевих нанокомпозитів у поліетиленгліколі. Встановлено, що модифікація натуральних волокнистих матеріалів наночастинками іонів металів (AgJ, CuJ) сприяє підвищенню їх бактерицидних та фунгіцидних властивостей порівняно з традиційними бавовняними матеріалами. Також запропоновано отримання целюлозовмісних текстильних виробів з антимікробними властивостями тривалої дії, які б не тільки захищали працівників від зовнішніх чинників, але й були абсолютно безпечними.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25180
Faculty: Факультет мистецтв і моди
Department: Кафедра технології моди
Располагается в коллекциях:Матеріали наукових конференцій та семінарів
Кафедра технології моди (ТМ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
khnu2022-35-37.pdf134,17 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.