Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25253
Название: Аналіз асортименту вітчизняного ринку лікарських засобів у формі гранул
Другие названия: Analysis of the assortment of the domestic market of medicinal products in the form of granules
Авторы: Роїк, О. М.
Крилач, С. В.
Ключевые слова: гранули
ринок
лікарська рослинна сировина
Дата публикации: авг-2023
Издательство: FOP Marenichenko V. V.
Библиографическое описание: Роїк О. М. Аналіз асортименту вітчизняного ринку лікарських засобів у формі гранул / О. М. Роїк, С. В. Крилач // Integration of Education, Science and Business in Modern Environment: Summer Debates : рroceedings of the 5th International Scientific and Practical Internet Conference, Dnipro, Ukraine, August 3-4, 2023. – FOP Marenichenko V. V., Dnipro, Ukraine, 2023. – Р. 426.
Краткий осмотр (реферат): Гранули – поширена лікарська форма для дітей та дорослих. Перевагами даної лікарської форми є різноманітні способи перорального застосування (жування, ковтання, розчинення, диспергування), модифіковане вивільнення АФІ, пролонгована дія ЛЗ з врахуванням швидкості регулювання та місця вивільнення діючою речовини. Мета дослідження – проведення аналізу асортименту лікарських засобів (ЛЗ) у формі гранул. В якості об’єктів дослідження обрано дані інформаційно-пошукової системи "Державний реєстр лікарських засобів України"» (ДРЛЗ), довідник "Компендіум – лікарські засоби". При проведенні досліджень використовували маркетинговий, статистичний, графічний, математичний методи аналізу. Станом на 09.07.2023 року у Державному реєстрі лікарських засобів України зареєстровано 16242 ЛЗ, з них 106 ЛЗ у формі гранул. Частка зареєстрованих ЛЗ у формі гранул є досить незначною і становить 0,65% від загальної кількості зареєстрованих засобів в Україні. Отже, кількість ЛЗ у формі гранул займає невелику частку зі всього асортименту ЛЗ, зареєстрованих на вітчизняному фармацевтичному ринку. Провівши аналіз країн-виробників даної ЛФ, які присутні на ринку України, можна зробити висновок, що Україна лідирує у даному напрямку виробництва. З загальної кількості зареєстрованих ЛФ у формі гранул (106) на долю виробництва в Україні припадає 60 найменувань, що становить левову частку від загальної кількості. Наступне місце займає Швейцарія – 16, далі Німеччина – 12, Пакистан – 3, Словенія – 2, Китай – 2, Люксембург – 2, Італія – 2, Мальта – 1, Туреччина – 1, Латвія – 1, Греція – 1, Велика Британія – 1, Індія – 1, Нідерланди – 1, Македонія – 1, Франція – 1. У якості діючих речовин у ЛФ у формі гранул широко використовують синтезовані діючі речовини, з різними фармакологічними діями. Найбільше використовуються знеболюючі та протизапальні засоби (німесулід, кетопрофен), антибактеріальні засоби (цефуроксим, кларитроміцин, цефалексин, фосфоміцин), муколітичної дії (ацетилцистеїн). Виробництво гранул з лікарської рослинної сировини (ЛРС) є сучасним напрямком у розвитку фармацевтичної промисловості. Використання ЛРС у гранулах є перспективним, завдяки діючим речовинам, які мають природнє походження. З загальної кількості ЛФ у вигляді гранул (106), 13 найменувань з ЛРС в складі, та становить 12%. Отже, ЛЗ у формі гранул мають ряд переваг в порівнянні з іншими ЛЗ, та володіють перспективами створення нових ЛЗ на основі ЛРС. Створення вітчизняних ЛЗ на основі ЛРС дозволяє зменшити залежність внутрішнього ринку від ЛЗ зарубіжного походження. Даний факт сприяє зниженню витрат на закупівлю препаратів з-за кордону, що підвищує національну самодостатність в галузі медицини та стимулює розвиток внутрішнього фармацевтичного сектору. Вирощування, заготівля, переробка ЛРС та виробництво препаратів на її основі, потребує відповідних ресурсів, що в свою чергу сприяє створенню нових робочих місць та розвитку галузі в цілому.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25253
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Department: Кафедра промислової фармації
Располагается в коллекциях:Кафедра промислової фармації (ПФ)
Матеріали наукових конференцій та семінарів

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
крилач.pdf1,51 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.