Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25627
Title: Using the Lean manufacturing methodology to improve the quality of the enterprise's business processes
Other Titles: Використання методології Lean production для підвищення якості бізнес-процесів підприємства
Authors: Riepina, Inna
Keywords: бережливе виробництво
втрати
потік створення цінності
система упорядкування 5S
система загального обслуговування устаткування ТРМ
стандарт SAE J4000
lean manufacturing
losses
flow of value creation
5S ordering system
system of general maintenance of TPM equipment
SAE standard J4000
Issue Date: 2023
Citation: Riepina I. Using the Lean manufacturing methodology to improve the quality of the enterprise's business processes = Використання методології Lean production для підвищення якості бізнес-процесів підприємства [Текст] / I. Riepina // Менеджмент. - 2023. - Вип. 1 (37). - С. 39-49.
Source: Менеджмент
Abstract: В умовах глобальної конкуренції бережливе виробництво набуває особливого значення. Для підприємств усього світу єдиним шляхом виживання на ринку є виробництво товарів та надання послуг, які найбільш повно задовольняють вимоги споживачів, використовуючи при цьому передові методи та технології менеджменту. Бережливе виробництво є одним із сучасних інструментів організації виробництва та технологією менеджменту, яке використовується для підвищення якості продукції та послуг, найбільш повного задоволення потреб споживачів, одночасно забезпечуючи бережливе ставлення до ресурсів підприємства та їх економію. Метою дослідження є подальший розвиток методологічних, методичних і практичних підходів до концепції Lean production для підвищення якості бізнес-процесів підприємства. В дослідженні використано наукові методи, такі як теоретичне узагальнення, порівняння, аналіз, синтез. Проведено порівняння традиційного ведення бізнесу і концепції бережливого виробництва та виявлено, що концепція бережливого виробництва має такі переваги як перехід від централізованого, вертикального управління до горизонтального, залучення до процесу усіх працівників, командна робота, зосередженість на раціональному використанні ресурсів. Концепція бережливого виробництва націлена на ліквідацію таких основних видів втрат: надвиробництво товарів; очікування сировини, матеріалів, напівфабрикатів, необхідної службової інформації; непотрібне переміщення матеріалів; зайві етапи обробки, що виникають через похибки в проектуванні бізнес-процесів; надмірні запаси і бізнес-процеси, що ведуть до їх виникнення; невиправдана ротація персоналу у процесі роботи; виробництво браку; недовикористання творчого потенціалу співробітників. Для успішнішого застосування на практиці ідей бережливого виробництва на основі стандарту SAE J4000 визначено шість основних елементів і 52 компоненти (вимоги) Lean production для аналізу рівнів впровадження компонентів і елементів методології бережливого виробництва. Основними елементами концепції бережливого виробництва, на розвиток та удосконалення яких потрібно зосереджувати увагу, є: менеджмент компанії та довіра до нього; персонал підприємства; інформаційне середовище; ланцюжок "постачальник – організація – споживач"; продукція; бізнес-процеси. Важливу роль в концепції бережливого виробництва відіграють система упорядкування 5S та система загального обслуговування устаткування ТРМ.
In the conditions of global competition, lean production acquires special importance. For enterprises all over the world, the only way to survive in the market is to produce goods and provide services that most fully satisfy the demands of consumers, while using advanced management methods and technologies. Lean manufacturing is one of the modern tools of production organization and management technology, which is used to improve the quality of products and services, the most complete satisfaction of consumer needs, while ensuring a careful attitude to the company's resources and their savings. The purpose of the study is the further development of methodological, methodical and practical approaches to the concept of Lean manufacturing to improve the quality of the enterprise's business processes. The research used scientific methods, such as theoretical generalization, comparison, analysis, synthesis. In the process of research, a comparison of traditional business management and the concept of lean production was made and revealed. that the concept of lean production has such advantages as the transition from centralized, vertical management to horizontal, involvement of all employees in the process, teamwork, focus on rational use of resources. The concept of lean production is aimed at eliminating the following main types of losses: overproduction of goods; waiting for raw materials, semi-finished products, necessary service information; unnecessary movement of materials; redundant processing steps arising due to errors in the design of business processes; excessive stocks and business processes leading to their occurrence; unjustified rotation of personnel in the work process; production of waste; underutilization of employees' creative potential. Six main elements and 52 components (requirements) of Lean manufacturing are defined based on the SAE J4000 standard for more successful application of lean manufacturing ideas in practice production to analyze the levels of implementation of lean manufacturing methodology components and elements. The main elements of the concept of lean manufacturing, the development and improvement of which should be focused on, are: company management and trust in it; enterprise personnel; information environment; chain "supplier – organization – consumer"; product; business processes. An important role in the concept of lean manufacturing is played by the 5S ordering system and the system of general maintenance of TPM equipment.
DOI: 10.30857/2415-3206.2023.1.4
URI: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25627
ISSN: 2415-3206
Appears in Collections:Наукові публікації (статті)
Менеджмент

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Management_2023_Issue1(37)_P039-049.pdf238,36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.