Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25634
Название: Українські традиції фарбування та художнього оздоблення тканин
Авторы: Оріховська, А.
Бабич, А. І.
Кернеш, В. П.
Ключевые слова: українські традиції
художнє оздоблення тканин
розпис
Дата публикации: ноя-2023
Издательство: Хмельницький національний університет
Библиографическое описание: Оріховська А. Українські традиції фарбування та художнього оздоблення тканин / А. Оріховська, А. І. Бабич, В. П. Кернеш // Ресурсозберігаючі технології легкої, текстильної і харчової промисловості = Resource-saving technologies of apparel, textile & food industry : збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції молодих вчених та студентів, м. Хмельницький, 22 листопада 2023 року. – Хмельницький : ХНУ, 2023. – С. 153-154.
Краткий осмотр (реферат): Фарбування (відбілювання) та художнє оздоблення полотна – давня традиція українського народу. Як засвідчують вітчизняні і зарубіжні джерела, фарбовані (вибілені) тканини та розписні узори на ній відомі ще в докиївській Русі. У середньовіччі не можна було знайти родину, в якій би не захоплювалися мистецтвом розпису по тканині. Нею окантовували сорочки, рушники, хустини тощо. Все це вимагало великої кількості барвників для створення фарб і згодом виробів. Виготовляли фарби (лучки) в домашніх умовах, відшукуючи природні рослинні і мінеральні барвники. В літописах збегеглось чимало стародавніх рецептів від наших предків, за допомогою яких можна отримати найкращі кольорові відтінки на полотні, нитках, шкірі, вовні, отриманих з природних інгредієнтів. Для створення шедевру можна працювати у різних техніках, мати різні матеріали та фарби. Головне те, щоб традиції українського народу не зникали, а передавались наступним поколінням митців.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/25634
Faculty: Факультет мистецтв і моди
Department: Кафедра технології моди
Располагается в коллекциях:Матеріали наукових конференцій та семінарів
Кафедра технології моди (ТМ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
khnu2023-153-154.pdf229,51 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.