Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/31182
Title: Підвищення екологічної ефективності процесу додублювання шкіряного напівфабрикату
Other Titles: Improving the environmental efficiency of the retaining processof a leather semi-finished product
Authors: Данилкович, Анатолій
Охмат, Олена
Keywords: напівфабрикат хромового дублення
додублювання
алкілкарбоксиетаноламіни
витрати сполук хрому
фізико-хімічні властивості
Issue Date: 2025
Citation: Данилкович А. Підвищення екологічної ефективності процесу додублювання шкіряного напівфабрикату / А. Данилкович, О. Охмат // Herald of Khmelnytskyi national university. Technical sciences. – 2025. – Issue 4, (355). – С. 126-132.
Source: Herald of Khmelnytskyi national university
Abstract: Досліджено процес додублювання напівфабрикату хромового дублення, отриманого з сировини великої рогатої худоби після двоїння на товщину 1,2–1,4 мм. Визначено колоїдно-хімічні властивості –поверхневий натяг водних розчинів алкілкарбоксиетаноламінів (АКЕА), фізико-хімічні властивості метилбутилакрилатних плівок, модифікованих АКЕА. Встановлені оптимальні мольні співвідношення АКЕА / Cr2O3відповідно для нафтенових і жирних кислот 0,5–0,6 / 1,0 та 1,0–1,2 /1,0. Розроблена АКЕА-технологія додублювання напівфабрикату хромового дублення даєзмогу досягти високого відпрацювання сполук хрому і отримати напівфабрикат з вищою гідротермічною стійкістю порівняно з промисловою технологією. Реалізація розробленої технології у виробничих умовах не передбачає переоснащення шкіряного підприємства додатковим обладнанням. Розроблена технологія забезпечує отримання додубленого напівфабрикату для виготовлення еластичної шкіри і може бути визначена як екологічно орієнтована.
DOI: 10.31891/2307-5732-2025-355-18
URI: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/31182
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Department: Кафедра біотехнології, шкіри та хутра
ISSN: 2307-5732
Appears in Collections:Наукові публікації (статті)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1+(8).pdf754,58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.