Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/31597
Назва: Health-healing factors of the use of phytotherapy (literature review)
Інші назви: Оздоровчолікувальні чинники застосування засобів фітотерапії (огляд літератури)
Автори: Vykhliaiev, Yurii
Dudorova, Liudmyla
Petsenko, Nadiya
Chernovsky, Sergey
Ключові слова: means application
phytopreparations
phytoproducts
phytotherapy
health-healing factors
засоби застосування
фітотерапія
фітопрепарати
оздоровчо-лікувальні чинники
фітопродукти
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Health-healing factors of the use of phytotherapy (literature review) / Yu. Vykhliaiev, L. Dudorova, N. Petsenko, S. Chernovsky // Fitoterapiia. Chasopys – Phytotherapy. - 2024. - № 3. - P. 101‒109.
Source: Fitoterapiia. Chasopys – Phytotherapy
Короткий огляд (реферат): Actuality. Phytotherapy has gained considerable popularity in recent years. And although phytotherapeutic agents act more slowly and require a longer period of time for treatment, they have fewer contraindications and do not act as aggressively on internal organs (liver, kidneys, pancreas, etc.) as artificial chemical compounds, which are the basis of most medical preparations and drugs. Therefore, we consider the study of the conditions of use of phytoproducts (fruits, vegetables, herbs) that improve or worsen the consequences of their use together with other food components as health-healing factors of phytotherapy. The purpose of the study is to analyze the health-healing factors (conditions of use) of phytoproducts, including vegetables, fruits, f lower petals, herbs, trees and their juices. Material and methods. Research of special literary sources that shed light on the comparative conditions of use of phytopreparations and phytoproducts used together with other food components by patients. Research results. For phytotherapy drugs, as well as for medical drugs, doses and form of application (pills or sachets, suppositories, solutions of liquids, in ampoules or containers, oral or anal, intravenous, etc.), chemical composition of the drug, its effect and contraindications have been studied. As for vegetables, fruits, herbs, buds and flowers of plants, the health-healing factors are covered only sporadically in separate sources, while we use them almost every day, and non-observance of these factors can significantly harm the health of ordinary citizens. The use of phytoproducts has its own problems: not always the form of administration and the conditions of their use and quantity contribute to health, often they can be ineffective and even harmful due to non-observance of health and healing factors (conditions of use), overload the patient, counteract each other or be completely incompatible. Therefore, in the process of phytotherapy, the rehabilitator must know not only the side effects and contraindications to these means, but also what are the specific medical and health conditions (factors) of using phytoproducts and means, how they are combined and what is the sequence of using these means in rehabilitation, so that they complement and enhanced each other's effects and were compatible with other foods and treatments. Conclusions. Methods and methods of stagnation of physiotherapy, dosage of stagnation, side effects, contraindications, possibility of intensive (one-hour) stagnation with one or more medications, temperature and seasonal characteristics of treatment, stasis of phytoproducts are also present at various stages of treatment and are presented in the range of health and treatment officials. In special sources, the effect on the body of phytopreparations, their side effects and contraindications, features of use at different stages of treatment, dosages and form of application, while phytoproducts that we use almost daily, are not sufficiently studied are studied and mainly considered. Information about the health and medical factors of the use of phytoproducts is covered only sporadically in some sources, and in fact non-compliance with these factors can significantly harm the health of ordinary citizens.
іше і потребують більш значного терміну для лікування, зате мають менше протипоказань і не діють так агресивно на внутрішні органи (печінку, нирки, підшлункову залозу тощо), як штучні хімічні сполуки, які закладені в основу більшості лікарських препаратів і ліків. Тому дослідження умов вживання фітопродуктів (фруктів, овочів, трав), які покращують або погіршують наслідки їх застосування, разом з іншими складниками їжі ми розглядаємо як оздоровчо-лікувальні чинники фітотерапії. Мета дослідження ‒ аналіз оздоровчо-лікувальних чинників (умов застосування) фітопродуктів, у числі яких ‒ овочі, фрукти, пелюстки квітів, трав, дерев та їхні соки. Матеріал і методи. Дослідження спеціальних літературних джерел, які висвітлюють порівняльні умови застосування фітопрепаратів та фітопродуктів, які вживають разом з іншими складниками їжі пацієнти. Результати дослідження. Для препаратів фітотерапії, як і для лікарських засобів, досліджено дози і форму застосування (пігулки або саше, свічі, розчини рідин, в ампулах або ємностях, оральна або анальна, внутрішньовенна тощо), хімічний склад препарату, його дію та протипоказання. Що ж стосується овочів, фруктів, трав, бруньок та квіток рослин, оздоровчо-лікувальні чинники висвітлюються лише епізодично в окремих джерелах, тоді як ми вживаємо їх майже не щодня, і недотримання цих чинників може значно зашкодити здоров’ю пересічних громадян. Застосування фітопродуктів має свої проблеми: не завжди форма введення і умови їх застосування та кількість сприяють оздоровленню, нерідко вони можуть бути неефективними і навіть шкідливими через недотримання оздоровчо-лікувальних чинників (умов використання), перевантажувати пацієнта, протидіяти один одному або бути зовсім несумісними. Тому у процесі фітотерапії реабілітолог має знати не лише побічні дії та протипоказання до цих засобів, а й які саме лікувальні та оздоровчі умови (чинники) застосування фітопродуктів та засобів, як вони поєднуються і яка послідовність використання цих засобів у реабілітації, щоб вони доповнювали і підсилювали дію один одного і були сумісними з іншими продуктами їжі та методами лікування. Висновок. Способи і умови застосування засобів фітотерапії, дози застосування, побічні дії, протипоказання, можливість сумісного (одночасного) застосування один з одним та з лікарськими препаратами, температурні та сезонні особливості вживання, застосування фітопродуктів натще та на різних етапах лікування пропонується виділяти як оздоровчо-лікувальні чинники, адже у спеціальних джерелах досліджена і переважно розглядається дія на організм саме фітопрепаратів, їхня побічна дія та протипоказання, особливості застосування на різних етапах лікування, дози і форма застосування, тоді як фітопродукти, які ми вживаємо майже щоденно, досліджено недостатньо. Інформація про оздоровчо-лікувальні чинники застосування фітопродуктів висвітлюються лише епізодично в окремих джерелах, але ж недотримання цих чинників може значно зашкодити здоров’ю пересічних громадян.
DOI: 10.32782/2522-9680-2024-3-101
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/31597
Faculty: Навчально-науковий інститут культури і креативних індустрій
Department: Кафедра фізичного виховання та здоров'я
ISSN: 2522-9680
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації (статті)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Скопус 2024 с. 101-109 Анг. Фітотерапія. Часопис.pdf347,9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.