Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/3506
Title: Common tormentil tannins as tanning material for leather processing
Authors: Valeika, V.
Beleska, K.
Valeikiene, V.
Sirvaityte, J.
Keywords: staining
active dyes
affinity
окраски
активные красители
родство
забарвлення
спорідненість
активні барвники
Issue Date: 2012
Citation: Common tormentil tannins as tanning material for leather processing [Текст] / V. Valeika, K. Beleska, V. Valeikiene, J. Sirvaityte // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. - 2012. - № 3 (65). - C. 88-94.
Source: Вісник Київського національного університету технологій та дизайну
Abstract: У роботі представлені результати дослідження властивостей танідів, отриманих з кореня перстачу прямостоячого (Potentіlla erecta) і властивості ними видублених шкір. Визначено, що ці таніди відрізняються високою спорідненістю до колагену. Шкіра, видублена цими танідами відрізнялася коричнюватим забарвленням, лицьовою поверхнею без стяжки, високою міцністю при розтягуванні й низьким відносним видовженням. Температура зварювання шкір досягала 73 oС.
В работе представлены результаты исследования свойств таннидов, полученных из корней Лапчатки прямостоячей (Potentilla erecta), и свойства ими выдубленных кож. Определено, что эти танниды отличаются высоким сродством к коллагену. Кожа, выдубленная этими таннидами, отличалась коричневатой окраской, лицевой поверхностью без стяжки, высокой стойкостью при растяжении и малым относительным удлинением. Температура сваривания кож достигала 73 oC.
Presented research devoted for investigation of Common tormentil (Potentilla erecta) tannins properties and tanning peculiarities. It was established that tormentil tannins have high affinity to collagen. Leather tanned with tormentil tannins distinguished by brownish grain colour, grain was not shrunk, and it had high tensile strength but low relative elongation. Shrinkage temperature of leather tanned with tormentil tannins reaches 73.6oC, and it is almost same like after tannins with modified vegetable tannins or synthans.
URI: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/3506
Appears in Collections:Наукові публікації (статті)
Вісник КНУТД

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
V65_P088-094.pdf546,45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.