Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/9782
Название: Дослідження споживних властивостей двошарового трикотажу білизняного призначення
Другие названия: Study of consumer properties of double-layer knitwear underwear
Исследование потребительских свойств двухслойного трикотажа бельевого назначения
Авторы: Галавська, Людмила Євгеніївна
Антонюк, Наталя Олексіївна
Батрак, Олександра Анатоліївна
Ключевые слова: термобілизна
двошаровий трикотаж
повітропроникність
капілярні властивості
теплозбереження
thermal clothes
two-layer knitwear
air permeability
heat preservation
capillary properties
термобельё
двухслойный трикотаж
воздухопроницаемость
капиллярные свойства
теплосохранение
Дата публикации: 2018
Библиографическое описание: Галавська Л. Є. Дослідження споживних властивостей двошарового трикотажу білизняного призначення / Л. Є. Галавська, Н. О. Антонюк, О. А. Батрак // Вісник Хмельницького національного університету. Серія : Технічні науки. – 2018. – № 1 (257). – С. 162-168.
metadata.local.source: Вісник Хмельницького національного університету. Серія : Технічні науки
Herald of Khmelnytskyi national university. Technical sciences
Краткий осмотр (реферат): Метою даної роботи є розробка двошарового трикотажу та дослідження його споживних властивостей. Для досягнення поставленої мети застосовано методи аналізу та синтезу науково-технічної та патентної літератури у сфері виготовлення трикотажних полотен для термобілизни та стандартизовані методи дослідження капілярності та повітропроникності текстильних матеріалів. Розроблені зразки полотен з поєднанням різних видів сировини. Проаналізовано властивості сировини для виготовлення термобілизни. Визначено споживчі властивості виготовлених зразків полотен. Виявлено, що поєднання натуральних матеріалів з синтетичними поєднує в собі властивості збереження тепла і відведення надлишкової вологи з поверхні шкіри.
The goal is to develop two-layer knitwear and study its consumer properties. To achieve this goal, we have studied scientific, technical and patent literature in the field of manufacturing of knitted fabrics for the underwear. Standard methods were used to study the capillarity and air permeability of textile materials. Fabrics with a combination of different types of raw materials have been developed. Two-layer culinary fabric with pressing of the layers by the main threads was selected as the knitwear structure for manufacturing the functional underwear. This structure makes it possible to obtain a knitted fabric with a clear disticntion of functional layers. A multifilamentary polyester thread with improved capillary capacity is used as the raw material of the hydrophobic layer. For the face layer, cotton and bamboo yarn were used. To compare the properties of moisture loss, polyester threads were also used in the face layer. The consumer properties of fabricated samples are determined. It is established that combination of natural materials with synthetic ones provides the properties of maintaining heat and removing excess moisture from the skin surface. The received results of research testify that it is advisable to use two-layer knitted fabrics (that contain natural raw material in an external layer) for manufacturing functional underwear for the autumn-winter season. The heat-saving of such fabrics will be higher than in fabrics produced only from synthetic raw materials. At the same time, the capillarity of layers in two-layer bicomponent knitwear is different. The inner layer of synthetic raw material has a lower capillarity than the outer layer made of natural raw materials. This fact explains why the inner layer of underwear remains dry. Moisture from the inner layer is transferred to the outer layer. The outer layer absorbs it with subsequent evaporation. It is commonly known that if moisture is absorbed by the textile material, then thermal conductivity of such material will be higher. Since the inner layer of bicomponent knitwear does not absorb moisture, but only transfers it to the outer layer, the human body in the underwear made from such textile material remains dry and does not become too cool.
Целью данной работы является разработка двухслойного трикотажа и исследования его потребительских свойств. Для достижения поставленной цели применены методы анализа и синтеза научно-технической и патентной литературы в области изготовления трикотажных полотен для термобелья и стандартизированные методы исследования капиллярности и воздухопроницаемости текстильных материалов. Разработаны образцы полотен с сочетанием различных видов сырья. Проанализированы свойства сырья для изготовления термобелья. Определены потребительские свойства изготовленных образцов полотен. Обнаружено, что сочетание натуральных материалов с синтетическими сочетает в себе свойства сохранения тепла и отвод избыточной влаги с поверхности кожи.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/9782
metadata.local.subject.faculty: Факультет індустрії моди
metadata.local.subject.department: Кафедра технології трикотажного виробництва
ISSN: 2307-5732
Располагается в коллекциях:Наукові публікації (статті)
Кафедра технології трикотажного виробництва (ТТВ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
(257)_2018_1_VHNU_Halavska.pdf412,82 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.