Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/19385
Title: Technology of isolation, identification and research of antioxidant activity of polyphenols from Pingyin Rosae Rugosae Flos
Authors: Kachan, Roman
Gao, Jie
Keywords: Rosa rugosa
polyphenols
isolation and purification
in vitro antioxidation
Taraxaci Herba
поліфеноли
ізоляція
очищення
антиоксидантне окислення invitro
Issue Date: Dec-2021
Publisher: Kyiv National University of Technology and Design
Citation: Gao Jie. Technology of isolation, identification and research of antioxidant activity of polyphenols from Pingyin Rosae Rugosae Flos : master's thesis on the specialty 226 Pharmacy, Industrial Pharmacy / Gao Jie ; supervisor R. Kachan, Wang Xiao. – Kyiv : KNUTD, 2021. – 143 p.
Abstract: Rosa rugosa is a kind of Chinese medicine for both medicine and food, which has high ornamental value. Rose contains a variety of active ingredients, except the most famous volatile oil, polyphenols are also one of the main active ingredients. Firstly, the optimal extraction conditions of rose polyphenols were determined through single factor experiment and L9 (34) orthogonal experiment. The result was that the ethanol concentration was 60%, the material-to-liquid ratio was 1:25 (w/v), the ultrasonic power was 150W, and the ultrasonic time was 60min. Under these conditions, the extraction rate of rose polyphenols extracted by auxiliary reflux method was (3.21±0.02)%. Secondly, rose polyphenols were screened for the most suitable macroporous resin AB-8 for purification. 30% and 70% of the elution fractions were collected as R-30 and R-70, respectively. R-30 and R-70 were tested in vitro anti-oxidant capacity by DPPH, ABTS, FRAP method. The results showed that the antioxidant capacity of R-30 was higher than that of R-70. At the same time, the total rose sample R was identified by UHPLCQ-TOF-MS. Finally, a total of 10 polyphenolic compounds were identified. They were Quinic acid, Gallic acid, Di-O-galloyl-glucoside, Bis-HHDP-glucoside, Catechin, Di-O-galloyl-HHDPglucoside, Di-O-galloyl- HHDPglucoside, GalloylHHDP-glucoside, Ellagic acid, Kaermpferol-3-O-rutinoside. In order to further study the separation and biological activity of plant polyphenols, Taraxaci Herba was selected as a material, which is a kind of Chinese medicine for both medicine and food. The best extraction method was used to extract dandelion, and the dandelion was separated and purified by a combination of polyamide atmospheric pressure column and chromatography. A total of 9 compound monomers were obtained and 8 of them were identified by MS and NMR. Finally, 4 monomer compounds were selected for in vitro antioxidant activity research. The results show that the four compounds have good in vitro antioxidant activity. The order of antioxidant capacity was protocatechuic acid (V)> caffeic acid (I)> luteolin (VIII)> chlorogenic acid (VII).
Rosa rugosa – це різновид китайської медицини як для медицини, так і для їжі, яка має високу декоративну цінність. Троянда містить безліч активних інгредієнтів, крім найвідомішої ефірної олії, поліфеноли також є одними з основних активних інгредієнтів. По-перше, оптимальні умови екстракції поліфенолів троянд були визначені за допомогою однофакторного експерименту та L9 (34) ортогонального експерименту. Результатом стало те, що концентрація етанолу становила 60%, відношення матеріалу до рідини становило 1:25 (вага/об’єм), потужність ультразвуку становила 150 Вт, а час ультразвуку – 60 хвилин. За цих умов швидкість екстракції поліфенолів троянди, екстрагованих допоміжним методом дефлегмації, становила (3,21±0,02)%. По-друге, поліфеноли троянди були перевірені на найбільш придатну для очищення макропористу смолу АВ-8. 30% і 70% фракцій елюції збирали як R-30 і R-70, відповідно. R-30 та R-70 тестували invitro антиоксидантну здатність методом DPPH, ABTS, FRAP. Результати показали, що антиоксидантна здатність R-30 була вищою, ніж у R-70. У той же час загальний зразок троянди R був ідентифікований за допомогою UHPLC-Q-TOF-MS. Нарешті було ідентифіковано 10 поліфенольних сполук. Це були хінова кислота, галова кислота, Di-O-галлоіл-глюкозид, біс-HHDP-глюкозид, катехін, Di-O-галлоіл-HHDP-глюкозид, Di-O-галлоіл-HHDPглюкозид, галлоіл-HDP-глюкозид, еллагова кислота, Kaermpferol -3-Oрутинозид. З метою подальшого вивчення поділу та біологічної активності рослинних поліфенолів, TaraxaciHerba був обраний як матеріал, який є різновидом китайської медицини як для медицини, так і для їжі. Для вилучення кульбаби використовували найкращий метод екстракції, кульбабу відокремили та очистили комбінацією поліамідної колонки з атмосферним тиском та хроматографією. Всього було отримано 9 з'єднаних мономерів і 8 з них ідентифіковано за допомогою МС та ЯМР. Нарешті, для дослідження антиоксидантної активності invitro було відібрано 4 мономерні сполуки. Результати показують, що ці чотири сполуки мають гарну антиоксидантну активність invitro. Порядок антиоксидантної здатності був протокатехової кислоти (V)> кавова кислота (I)>лютеолін (VIII)>хлорогенова кислота (VII).
URI: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/19385
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Department: Кафедра промислової фармації
Appears in Collections:Кафедра промислової фармації (ПФ)
Магістерські роботи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Diplom226_GaoJie_Kachan.pdf3,02 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.