Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/24924
Название: Інституційні чинники та їх вплив на розвиток готельно-ресторанного бізнесу України
Другие названия: Institutional factors and their influence on the development of hotel and restaurant business in Ukraine
Авторы: Моргулець, О. Б.
Коробкіна, М. Р.
Вофсі, П. В.
Ключевые слова: інституційні чинники
готельно-ресторанний бізнес
індустрія гостинності
державне регулювання
розвиток
управління
послуги
institutional factors
hotel and restaurant business
hospitality industry
state regulation
development
management
services
Дата публикации: 25-июл-2023
Библиографическое описание: Моргулець О. Б. Інституційні чинники та їх вплив на розвиток готельно-ресторанного бізнесу України [Електронний ресурс] / О. Б. Моргулець, М. Р. Коробкіна, П. В. Вофсі // Економіка та суспільство. – 2023. – Вип. 53. – С. 1-8. – Режим доступу: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2688
Source: Економіка та суспільство
Economy and Society
Краткий осмотр (реферат): Готельно-ресторанне господарство являє собою складну індустрію, на яку впливає багато чинників. Інституційні чинники мають визначальне значення для розвитку економіки. Основна мета цих чинників полягає у створенні сприятливого середовища для функціонування та розвитку галузей. Дослідження впливу інституційних чинників на розвиток готельного-ресторанного бізнесу має велике значення, оскільки дозволяє зрозуміти, які з них мають позитивний, а які негативний вплив на розвиток галузі. Недостатня увага до інституційних чинників розвитку готельно-ресторанного бізнесу може мати серйозні наслідки для економіки галузі, а також призвести до нестабільності на ринку праці та відтоку капіталу з країни. Це дослідження дає важливі висновки для управління розвитком індустрією гостинності, в цілому, та підприємством готельно-ресторанного бізнесу, зокрема, прийняття рішень щодо інвестування та розширення бізнесу, покращення якості обслуговування та посилення конкурентних переваг.
Hotel and restaurant economy is a complex industry that is influenced by many factors. The development of hotel and restaurant business directly depends on institutional factors that affect all areas of the industry. Institutional factors are of decisive importance for economic development. The main purpose of these factors is to create a favorable environment for the functioning and development of industries. The study of the influence of institutional factors on hotel and restaurant business development is greatly important. That allows us to understand which of them have a positive and which have a negative impact on the industry development. Insufficient attention to the institutional factors of development of hotel and restaurant economy can have serious consequences for the economy of this industry, and lead to instability in the labor market and a capital outflow from the country. This study provides important findings for managing hospitality industry development in general, and hotel and restaurant business enterprises in particular. It helps to make decisions about investment and business expansion, improving service quality and strengthening competitive advantages. The purpose of the study is to find ways to improve the institutional factors of hotel and restaurant business development through research and analysis of their impact on the development of the industry and enterprises of the hotel and restaurant industry, in particular, in the conditions of the war and post-war situation in Ukraine. The object of the study is the institutional processes of hotel and restaurant business development. The subject of the study is the effectiveness of modern institutional factors and their influence on the development of the hotel and restaurant business in Ukraine. The conducted research is based on the use of scientific approaches and methods, namely: a dialectical approach to the analysis and understanding of the essence of institutional factors in the development of the hotel and restaurant business; method of generalizations – to clarify the definition of the concept of institutional factors; methods of analysis and synthesis, logical and system-structural analysis – to assess the consequences of the influence of institutional factors on the development of the hotel and restaurant business; analytical method, concretization, abstraction - for the development of proposals for the improvement of institutional factors and the formation of conclusions.
DOI: 10.32782/2524-0072/2023-53-62
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/24924
Faculty: Факультет культурних і креативних індустрій
Department: Кафедра туризму та готельно-ресторанного бізнесу
ISSN: 2524-0072 (Online)
Располагается в коллекциях:Наукові публікації (статті)
Кафедра туризму та готельно-ресторанного бізнесу (ТГРБ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Моргулець_Економіка_та_суспільство_53_2023.pdf294,8 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.