Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/24985
Название: Комп'ютерна симуляція маніпулятора
Другие названия: Computer simulation of the manipulator
Авторы: Дворжак, В. М.
Ключевые слова: маніпулятор
промисловий робот
комп'ютерне моделювання
Дата публикации: мая-2023
Издательство: Національний університет "Чернігівська політехніка"
Библиографическое описание: Дворжак В. М. Комп'ютерна симуляція маніпулятора / В. М. Дворжак // Комплексне забезпечення якості технологічних процесів та систем (КЗЯТПС – 2023) : матеріали тез доповідей XІІІ Міжнародної науково-практичної конференції, м. Чернігів, 25-26 травня 2023 року. – У 2 т. – Т. 1. – Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка", 2023. – С. 302-303.
Краткий осмотр (реферат): Розроблено 3D-модель маніпулятора, керованого за допомогою мікропроцесорних контролерів, у програмі Mathcad. Ланки маніпулятора представлені у вигляді вільних векторів, а його характерні точки (центри кінематичних пар ланок) – у вигляді радіус векторів обраної системи координат. За отриманими математичними моделями маніпулятора побудовано комп’ютерну модель в Mathcad, завдяки якій досліджені різні аспекти його роботи та поведінки, зокрема і кінематичні обмеження маніпулятора, які передбачають перевірку можливості досягнення певної точки в просторі, визначення максимальних та мінімальних значень кутів повороту ланок. Отримано графіки візуалізації в Mathcad маніпулятора, на яких позначено зони простору, де маніпулятор може здійснювати потрібні рухи і дії та декотрі варіанти траєкторій характерних точок рухомих ланок маніпулятора залежно від кутів встановлення ведучих ланок, величини їхнього ходу та швидкості досягнення крайнього положення. Розрахунок зони обслуговування дозволяє забезпечити максимальну ефективність маніпулятора в заданому обсязі робіт, попередньо виявити можливі проблеми з обмеженнями руху та вжити необхідні заходи для їх вирішення.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/24985
Faculty: Факультет мехатроніки та комп'ютерних технологій
Department: Кафедра механічної інженерії
Располагается в коллекциях:Матеріали наукових конференцій та семінарів
Кафедра механічної інженерії (МІ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Тези-01-Дворжак-2023.pdf631,01 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.